Druens navn antyder, at den har portugisisk oprindelse, men nu har drue-eksperter afsløret, at dette er er meget lidt sandsynligt. DNA-analyse viser, at Blauer Portugieser er en krydsning mellem Blauer Zimmettraube og Sylvaner, hvilket betyder at druen stammer fra Tyskland.
Det siges ofte, at den østrigske Johann von Fries bragte den fra Porto til sine godser nær Vöslau i 1772. Derfor er den Ungarn blevet regnet for portugisisk – på ungarsk kékoportó. Der er beviser for, at druen var bredt etableret i Østrig, og at det var dengang, at stiklinger blev bragt til Tyskland. Derefter steg druen ved plantning og blev meget populær under den tyske rødvinsbom i 1970’erne, da den overgik Pinot noir (Spätburgunder) i røde drueplantager.
Indtil det 17. århundrede var Ungarn næsten udelukkende et hvidvin-producerende land. Den berømte hvidvin var Furmint og Aszu fra Tokaj region.
Efter den store tyrkiske krig (som sluttede i 1686) begyndte serbere at slå sig ned i landsbyen Villány, og de medbragte Kadarka-druen og begyndte at producere vin fra den. Omkring 1770 begyndte tyske bosættere at bo i regionen i større antal og bragte Blauer Portugieser-druer med sig.
Druen er relativt let at dyrke på grund af høj modstandsdygtighed over for forskellige sygdomme, som ellers plager vinstokke og druer.
De fuldmodne druer kan give frugtige, mørke vine med lav syre og moderat høj tannin. Sorten bruges ofte i blandinger, og der laves en del rosé på den. Der findes også ren portugieser i Ungarn, som er en velkendt og efterspurgt vin i Villány vinområde men vindruerne dyrkes også intensivt i Eger, Szekszárd og Hajós-Baja vinområder.
Vinen kan genkendes efter sit lave syrindhold og markante tannin indhold. Man kan sige at en vin fra blauer portugieser er let og lang. Vinens dybe-røde farve kan være give forventning om en tung vin, men vinen er en let-rødvin med masse frugtsmage, med moderat-høj tannin. Kirsebær og sure kirsebær og noget skovbær i smagen, let-at-drikke rødvin med et elegant tanninindhold.
Blauer portugieser er en daglig vin i Ungarn. Kan nydes også om sommeren når man smager den lidt afkølet ved 16-18 grader.