Blaufränkisch (Kékfrankos i Ungarn) har den førende rolle i den ungarske rødvinsproduktion. På den måde kan man sige, at vinen er den vigtigste rødvin i Ungarn. Sådan har det ikke altid været. Rødvin er kun blevet fremstillet i Ungarn siden det 18. århundrede, og den første rødvin var Kadarka, ikke Blaufränkisch/Kékfrankos.
Blaufränkisch blev indført i Ungarn i miden af 1800-tallet efter at en stor del af landets vinstokke var visnet pga. insektangreb (filoxera-krisen). Man indførte da nye sorter, især fra Frankrig, og den drue som nu kaldes Blaufränkisch var en af dem.
Blaufränkisch har mange navne: mest kendt som Limberger eller Lemberger i Tyskland, Gamé i Bulgaria eller Blaufränkisch i Ungarn og i Østrig.
I Ungarn fortælles det, at druen og vinen fik sit navn under besættelsen af Napoleon-tropper i 1809. I Sopron vinområde fandtes der god kvalitet Blaufränkisch, og vinproducenter solgte kun vine mod betaling i blå franc (officiel fransk valuta) og ikke mod betaling i rød franc som var det man aflønnede de franske soldater med. Vinproducenterne troede så at deres ‘blå francs’ var mere værd end de røde. Vinen blev derfor kaldt Kékfrankos eller Blaufränkisch.
I dag er 38% af al rødvin fra Ungarn af typen Blaufränkisch.
Blaufränkisch er en Ungarsk vin, som det er et “must” at smage. En moderat fyldig rødvin, med lavt-moderat højt tanninindhold, med smag af syrlige kirsebær og brombær, fulgt af en krydret eftersmag.
Vinen kan fremstilles med flere forskellige teknikker. Med en ”reduktiv” teknik kan man få en let-at-drikke rødvin, med frugtagtige kendetegn og lavt tanninindhold, men fra de sydlige vinområder (Villány, Szekszárd) fremstilles Blaufränkisch som om en moderat fyldig, krydret rødvin med moderat højt tanninindhold takket være modning på fade.
Vinen nyder også stor respekt i Ungarn fordi den egner sig til næsten alle ungarske klassiske retter, blandt andet gullasch eller den ungarske fiskesuppe. Vinens høje syreindhold, det lavt-moderat høje tanninindhold, og en krydret eftersmag gør den en ideel rødvin til grillretter og svinekød.
Blaufränkisch findes også som rosévin. En Blaufränkisch rosé kan være et fantastisk valg til fjerkræ eller flæskesteg.