Cserszegi Fűszeres – en populær duftende hvidvin om sommeren

Budapest og Balaton-søen. De er måske de to ting, som især kendetegner Ungarn. Det er derfor ingen overraskelse at en af de hyppigste hvidvine i Ungarn kommer fra omkring Balaton sø.

Druesorten Cserszegi Fűszeres er en lokal ungarsk vindrue, som har sit navn efter oprindelsen ved byen Cserszegtomaj nær Keszthely (omkring Balaton sø). Druen er en hybrid eller krydsning mellem den ungarske Irsai Olivér og Roter Traminer. Dermed er den i familie med traminer-druer og således nærmest fætter til Gewürztramine og har faktisk også lidt af de samme aromatiske noter.

Balaton søen

Cserszegi Fűszeres er fremavlet i 1960 af Károly Bakonyi på Pannon-universitetet for planteavl. Den modner meget hurtigt, hvorfor den også ofte giver lidt søde og krydrede vine. Ordet ”fűszeres” betyder faktisk også krydret.

Duftmæssigt er det en meget aromatisk, let parfumeret vin og ganske blomsterrig. Der er sæbe, astronautis, pærer, måske endda også lidt tropiske frugter og sødtkrydrede elementer.

Cserszegi Fűszeres – krydsning mellem Irsai Olivér og Roter Traminer

I munden er vinen sødlig med modne æbler og en halv dåse eksotiske frugter, meget easy-going og en vin, som rigtig mange vil kunne lide, da der er lidt saftevand-følelse. Der er klart stort bællepotentiale til sommer på terrassen og så har den også et krydret bid i eftersmagen.

Cserszegi er en meget populær hvidvin i Ungarn. Vinen passer til let kylling salat, men kan også nydes med en sandwich og chips. Efter en varm sommerdag, giver en frisk, kold Cserszegi dagen en rigtig flot afslutning.

Cserszegi er også meget populær i Danmark, på grund af vinens hyldeblomstduft og pæresmag.


Quick Navigation
Er du 18 år eller ældre? Jeg bekræfter at jeg er fyldt 18 år.
×
×

Cart