Den ungarske vinkultur

Ungarn er et af Europas traditionelle vinproducerende lande. Den ungarske vinkultur er tæt knyttet til Ungarns nationale identitet. Takket være jorden og klimaet er stort set hele landet et vindyrkningsområde, og Ungarn har 22 vindistrikter. Mangfoldighed er en af de vigtigste dyder ved ungarske vine: Ungarn er et af de få lande, som det dækker hele udvalget af klassiske vine, fra hvide vine til fyldige røde vine til naturlige søde vine. Der er også en lang række druesorter, både ungarske og internationale sorter er afbalanceret i vinfremstillingen.

Vin fra Pannonian region

Vinene i den Pannonian region – i dag ligger det i den vestlige halvdel af Ungarn – var af høj kvalitet, efterspurgte vine i Romerriget. Efter grundlæggelsen af den ungarske stat og indførelsen af kristendommen i e.Kr. 1000, begyndte den ungarske vinproduktion at udvikle sig kvalitativt og kvantitativt.

Indtil midten af XV-XVIII århundreder har betydelig vineksport til andre europæiske lande og Rusland.

Efter 2. Verdenskrig, under det kommunistiske regime og den russiske besættelse, begyndte kvaliteten af vinproduktionen at forringes markant. Fragmenterede produktions-områder, ufaglært arbejdskraft og lav mekanisering var til stede. I retning af kvantitet frem for kvalitet, var der en betydelig eksport af vin til de socialistiske lande, men blev stadig mere ukendt i den vesteuropæiske blok. Kun Tokaj Aszú-vin forbliver et kvalitetsvineksportprodukt.

Renæssance af vinkultur i Ungarn

I 1990’erne blev familieejede specialiserede vinlander genetableret, hvilket takket være deres målrettede nye vinmarkplantager og den teknologiske udvikling har bragt kvaliteten af den ungarske vin tilbage i spidsen for Europa. I dag fremstiller Ungarn ca. 300 millioner vine, men de har kun ca. 20-25% eksportaktivitet. Pannonvin Danmark arbejder målrettet på at præsentere alle ungarske vinområder og deres specialitet.

Quick Navigation
Er du 18 år eller ældre? Jeg bekræfter at jeg er fyldt 18 år.
×
×

Cart