Hvis der er en ægte kvinde blandt druerne af hvidvinsdrue, så er det Királyleányka (Kongedatteren, udtale: kirai-leanjka), som er en “feminin” sort på flere måder. Den kræver meget differentieret opmærksomhed og pleje, til gengæld viser den sin taknemmelighed med sin dejlige blomsterduft og sine unikke og smigrende aromaer. Druen gør sig også godt i blandinger, på grund af dens behagelige smag og elegante syrer.
Oprindelsen til druesorten Királyleányka er forbundet med Transsylvanien (som var en del af Ungarn før 1920), som en naturligt krydsning mellem “Fedt-druer” (en tidligere ungarsk vindrue) og “Pigen” (en ungarsk vindrue). Királyleányka vindruen er anerkendt som ”Hungarikum” som betyder en national værdi.
Der er også en legende forbundet med oprindelsen af dens navn: Historien finder sted i Magyarkirályfalva (dansk oversættelse: Ungarsk-kongebyen), hvor lokalbefolkningen var så fattige, at præsten blev betalt for dåb med arbejde. Præsten blev nemlig betalt ved at plante vinstokke i kirkens vingård. Der var en overflod af børnevelsignelser i landsbyen, og de fleste børn var piger. Da den nye druesort ikke havde noget navn, ville præsten give den det navn, på hvis dåbsdag de fleste af vinstokkene blev plantet. Men da de lokale ikke var syntes om den idé, besluttede præsten at kalde druen for Pige eller Datter, og tilføje Konge fra landsbyens navn. Således blev Kongedatteren ifølge legenden født.
Mest af alt kan vi finde lette, venlige, dynamiske, frugtagtige Királyleányka-vine, hvor den drueblomstrede muskatsmag kan suppleres med smagene af blomster fra hyllebær, citrus, grønt æble eller endda melon. De indeholder ofte duftende blomster såsom jasmin, akacie, viol og endda honningaromaer.
Det resulterer i vin med en blødere tekstur, men alligevel levende syrethed, livlig, elegant og meget elskelig. På grund af sin smag og struktur foretrækkes Királyleányka vin i blandinger med andre druer.
Den findes mest i reduktiv behandling, den tappes på flasker efter fermentering og kort modning på fad, men sorten er også velegnet til for eksempel at fremstille champagne. På grund af sit lavere alkoholindhold er vinen bedst egnet til lettere fødevarer såsom lette salater, fjerkræ, fisk, eller grøntsager.