Hvad er den rigtige temperatur for vin?

Når du køber en dejlig vin, som du først vil nyde på et senere tidspunkt, er det bedst at opbevare den ved en temperatur, som hverken er for høj eller for lav. Har du købt en vin med korkprop? Så skal du også holde øje med fugtigheden, som bør være mellem 60-70% for at undgå, at korkproppen tørrer ud.

Det er også en kæmpe stor udfordring at man husker om hvilken vin på hvilken temperatur skal serveres.

Temperatur for vin-opbevaring

Du kan tænke på en vin som en blanding af vand, alkohol og syre. En vin skal have et vist syreindhold for at kunne lagre og bevare friskhed og duft. En vin indeholder normalt vinsyre, æblesyre, citronsyre, mælkesyre, eddikesyre og garvesyre. For høj eller for lav temperatur påvirker vinens kvalitet, fordi syreindholdet ændrer sig og så vinen får en anden kompleksitet.

Vinsyren krystalliserer ved lav temperatur og kan findes som krystaller på flaskens bund. For høj temperatur kan sænke indholdet af citronsyre og mælkesyre, hvorved vinen får en ”død” smag. Desuden påvirker for høj temperatur niveauet af eddikesyre, som normalt skal være så lavt, at det er svært at smage. Høj temperatur kan få eddikesyre-niveauet til at blive alt for højt, så vinen dufter og smager som neglelakfjerner.

Den ideelle temperatur for opbevaring af vin ligger omkring 12-15 °C, mens man kan acceptere en temperatur mellem 10-18 grader. Fugtigheden skal ligger mellem 55-75%, normalt mellem 60-70%.

Relateret billede

Hvis du ikke har en vin kælder derhjemme, skal du holde vinene i en mørkt, koldt sted eller skal du købe et vin-køleskab. Et almindeligt køleskab holder temperatur omkring 5 grader, hvilket over tid vil få vinsyren til at udkrystallisere.

Temperatur for servering

Vinen smager bedst ved den rette serveringstemperatur. Hvidvine skal være kolde for at give en god duft og en frugtagtig og frisk smag. Smager du en hvidvin som ikke har nok duft og dens smag er lidt sur? Så er vinen for kold. Hold glasset på din håndflade og varm vinen lidt op.

Rødvin serveres normalt ved stuetemperatur, som ligger omkring 20 grader. I en varmere stue, kan man få en for varm rødvin som smager medicinsk og giver en brændende følelse i din næse. At afkøle en kraftig rødvin kan give en bedre oplevelse, fordi lavere temperatur dæmper garvesyrens kraftige smag.

Anbefalet serveringstemperatur for forskellige vine
Vintype Serverings temperatur (grader Celsius)
Mousserende vin 3-7
Let hvidvin 3-7
Fyldig hvidvin 7-13
Duftende hvidvin (aromatisk) 7-13
Rosevin 7-13
Let rødvin 13-16
Moderat fyldig rødvin 16-20
Fyldig rødvin 16-20
Dessertvin 16-20
Quick Navigation
Er du 18 år eller ældre? Jeg bekræfter at jeg er fyldt 18 år.
×
×

Cart