Olaszrizling – Den Ungarske Folkevin

Hvis du besøgte en vingård i Ungarn, og du blev tilbudt en hvidvin, så ville du med stor sandsynlighed smage en Italiensk Riesling.

Vinen nyder så stor respekt i Ungarn, at man kan kalde Olaszrizling den ungarske folkevin. Men faktisk er italiensk Riesling er slet ikke riesling, og stammer heller ikke fra Italien. Dens navn kommer efter at bemærkning som skal sige, at den her riesling ikke er den samme som Rhône riesling. Du kan også høre det som welschriesling eller fremmedriesling.

Italiensk riesling er en af de mest plantede sorter i Ungarn, den repræsenterer ca. 9% af de grønne druer i landets vinplantager.

De 10 mest dyrket hvidvin i Ungarn (2015)

Det er en ensom, enestående og gammel sort. Dens oprindelse kan findes i Centraleuropa; tættere på Donau og Kroatien, mens den først dukkede op i Norditalien i det 19. århundrede.

Oprindelsen af italiensk riesling er usikker. Genetisk forskning afslørede en interessant ting: en druesort dyrket i det sydlige Spanien, Borda, er idenstisk med Olaszrizling.

Den hyppigste note er mandel, som ofte kan spores af næse, gane og finish. En af de karakteristiske kvaliteter er den delikat levende syrestruktur i Olaszrizling. Hvis den er høstet, når den er moden, er der aldrig skarpe eller støjende syrer. Vinens syrer er ikke stabil særlig længe (op til 3 år), hvorfor en italiensk riesling med reduceret syreindhold kan være kedelig. Valg altid en frisk Olaszrizling hvis du rejser til Ungarn!

Mandel er den hyppigste note i Olaszrizling

Italiensk riesling findes ofte som ren hvidvin, men den bruges oftere og oftere i blanding. Dens syrekarakter giver dog vinen en mulighed for at man laver en late-harvest eller ice-wine hvidvin med sød smag.

Som sagt er Italiensk Riesling meget populær i Ungarn. Man drikker ofte om sommeren, med en lille, kølig sodavand, og en frisk Italiensk Riesling faktisk er en glad og spændende hvidvin. Vinen passer til mange retter, fra salat over ost til broccoli-suppe blandt andet.

Balatonbor – Balatonsøens vin er den nyeste brand

Balaton-bor betyder Balatonsøens vin. Vinproducenterne omkring Balaton sø har besluttet at gøre Olaszrizling til deres drue og forsøger at forbedre dets image og kvalitet. Da druen kan bruges til både lette og mere sofistikerede vine, har Balaton-vinproducenterne besluttet at gøre begge dele, men alligevel med en smule kontrol. I klubberne har de skabt et standardiseret brand-entry-level brand – BalatonBor – der kan produceres overalt på søen af enhver producent, så længe det opfylder visse krav og passerer et smagspanel. Balatonbor fra Hujber vingård er en frisk, smagfuld Italiensk riesling som spejler sommerens smag tilbage.

Quick Navigation
Er du 18 år eller ældre? Jeg bekræfter at jeg er fyldt 18 år.
×
×

Cart