Vinens syreindhold er en af de vigtigste ting i vinproduktionen. Når vindruerne modner, falder vindruernes vinsyre-, æblesyre- og citronsyre indhold løbende ned til det ønskede niveau. Ved høsten er en stor del af æblesyre transformeret til mælkesyre og sukker. Der kommer dog stadig nok æble- og citronsyre i most, som resultater en frisk smag til en dejlig hvidvin.
En lang modning periode resultater så et meget lavt syreindhold og højt sukkerniveau. En sent-høstet hvidvin viser en speciel karakter, med en sød smag skyldes naturligt højt sukkerniveau.
Olaszrizling (Italiensk riesling) er Ungarns folkehvidvin. Vindruerne modner normalt sent, høstes i oktober. I smagen og duften findes der typisk mandel. Sent høstet Olaszrizling høstes i november som resultater en velbalanceret hvidvin, og mandel og honning smag. https://pannonvin.dk/product/olaszrizling-late-harvest-varga
En sent høstet Pinot gris giver en duftende og meget frugtig sød hvidvin med en smag af abrikosmarmelade. God balance mellem sødhed og syreindhold, en ægte sommervin. https://pannonvin.dk/product/pinot-gris-late-harvest-varga-soed
En meget speciel type af sent høstet vin er isvin. Ideen er at man holder vindruerne på stokkene indtil de fryser ned. Vandet i vindruerne bliver til is, som reducerer vandindhold i mosten men øger dens sukkerindhold. Derfor er isvin en type dessertvin med naturligt sukkerindhold og kompleks smag. https://pannonvin.dk/product/isvin-varga
En sent høstet hvidvin er næsten altid den mest spændende og efterspurgt hvidvin i en fest eller vinsmagning-aften. Sidst men ikke mindst er en fantastisk sommervin.