Hvis der er noget mystisk i den ungarske vinkultur, er det metoden til at fremstille aszú-vin. Høst af aszú-vindruer, der er inficeret med botrytis-svampe og derefter tørret i høj varme, er besværligt, derfor kan specielle aszú-vindruer anvendes på flere måder og flere gange. Der findes flere forskellige aszú-varianter, afhængigt af hvilken teknik man bruger i vinfremstillingen.
I lang tid, i første halvdel af 19. århundrede, var den mest populære type vin i Tokaj szamorodni, som blev kaldt ”hovedvinen” på det tidspunkt.
Normalt sorteres aszú-vindruerne fra furmint vindruerne med hånden, men ved Szamorodni-varianten høstes og presses de sunde druer sammen med aszú-vindruerne. Så szamorodni henviser ikke til druesorten men til den måde, druerne behandles på. Der er flere vindruer i Tokaj-vinområde som kan give udtørret aszú-vindruer, blandt andet Furmint, Hárslevelű og Muscat Blanc.
Szamorodni fremstilles ved at plukke botrytis-inficerede og sunde druer sammen, som et resultat får man normalt vin med et højt sukker- og alkoholindhold (typisk 100-120 g/liter resterende sukker). Efter fermenteringen modnes vinen i egetræfad i mindst et år og lagrer derefter endnu et år på flaske.
Der findes dog Szamorodni i tør-variant, når der kun høstes færre aszú-vindruer og sukkerindholdet er lavt.
Ordet szamorodni er af polsk oprindelse, og der er to historier om navngivning af denne vin:
Ifølge det ene, arbejdede et stort antal polakker ved høsten i Tokaj, og de måtte forklares, at aszú-druer ikke skulle plukkes fra sunde druer, men tages sammen med andre. Når de høstede szamorodni, fik de derfor besked om at høste, efterhånden ”som de voksede”, på polsk ”szamorodni”. Ordet blev sagt så mange gange, at det til sidst hang ved vinen.
Ifølge en anden historie begyndte jødiske vinhandlere i Polen at bruge dette udtryk. Da aszú-vin og szamorodni på det tidspunkt havde en separat afgiftskategori, var det vigtigt at skelne hvilken vin, hvilken måde var blevet fremstillet, der blev købt.
Rundhed og fløjlighed kan forventes fra en smuk, topaz-farvet sød szamorodni. Den er fuld af frugt, især citrus og fersken, men mandel, vanilje kan også have en førende aroma i vinen. Anbefales som aperitif eller til kager.