Tyreblod blanding

I 1552 blev borgen i den ungarske by Eger angrebet af Suleiman I (sultan af den osmanniske imperium) med osmanniske overlegne tropper. Eger havde ca. 3000 ungarske soldater, ledt af øverstkommanderende István Dobó. De stod overfor 30.000 osmanniske soldater, som belejrede borgen. Igennem en måneds belejring førte de osmanniske tropper flere angreb mod Eger, uden held. Det var svært at holde den osmanniske kampånd høj, og i hæren begyndte at florere overtro om disse ungarske soldater, der kunne stå imod en af de største hære i verden.

Før det sidste angreb gav István Dobó rødvin til soldaterne for at forstærke deres tro på kampen. De osmanniske soldater så rødvin løbende ned ad ungarernes ansigt, og de mente at de drak tyreblod som gav dem en utrolig styrke, som man aldrig kunne slå. Egers belejring blev overstået med en ungarsk kamp, som kunne sørge for at Ungarn og Erdély (en selvstændig del af Ungarn under den tyrkiske besættelse mellem 1541-1686) forsat kunne holde fysisk kontakt med hinanden.

Béla Vízkelety: Egers belejring 1552

Historien om tyreblod er næppe rigtig, for i 1552 producerede Ungarn næsten kun hvidvin. Men historien danner har givet navn til den særlige rødvin Bikavér – Tyreblod.

János Garay skrev en vers ”Drikke sang fra Szekszárd” i 1846 hvor han brugte ord tyreblod til at beskrive rødvin specialitet fra den her område.

Derfor har kun to vinområder i Ungarn lov til at nævne deres vin som Tyreblod. Det ene område er Eger, det andet er Szekszárd. Bikavér fra de to områder har hver sin karakteristiske smag, og Eger og Szekszárd fortæller, at det skyldes forskel mellem områdernes tyre og dermed Tyreblod.

Konceptet af Tyreblod cuvee er, at man fremstiller en rødvin-blanding som indeholder de typiske ungarske rødvine, baseret på blaufrankisch og kadarka. Det resulterer i en moderat stærk, moderat fyldig blanding som passer til både daglig brug og til det særligt arrangement. Tyreblod-standard angiver at blandingen skal indeholde mindst 3 bestemte typiske ungarske rødvine hvoraf ingen må udgøre mere end 50% eller være overrepræsenteret i smagen. Disse vine kan være blandt andet blaufrankisch (mellem 30% og 50%), kadarka og blauer portugieser. Desuden kan tilføjes vin fra internationale vindruer cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir og syrah.

Det vil sige nemlig at du kan smage flere forskellige Tyreblod blandinger, det kommer an på hvor du køber vinen fra.

Vinen skal være lagret i 6-12 måneder på ungarske egetræsfade og bagefter i flasken i mindst 6 måneder.

En typisk Tyreblod blanding giver en moderat dyb rubinrøde farve, moderat stærk rødvin med moderat højt syreindhold, og moderat-højt tannin-indhold. Den har en kompleks krydret smag af røde og sorte bær. Man kan nyde med oksekød eller vildt og selvfølgelig med ungarsk gullasch.

Quick Navigation
Er du 18 eller ælder? Jeg bekræfter at jeg er fyldt 18 år.
×
×

Cart