”Kongernes vin, konge af vine” – med de ord tilbød Louis XIV fra Frankrig et glas Tokaji til Madame de Pompadour. Tokaji aszú er en af de mest fremragende og velkendte naturlige, dessert-vine i verden.
Kejser Franz Josef havde tradition for at sende dronning Victoria 12 flasker Tokaji Aszú vin hvert år som en gave til hendes fødselsdag – en flaske for hver måned i året. Dette udgjorde i alt imponerende 972 flasker.
Hvad er hemmeligheden ved Tokaji Aszú? Selvfølgelig er det selve Ungarn og Tokaj vinområdet.
Hvad er Aszú-druer?
Vindruer er ikke en enkel sort, men den er en transformation af Furmint vindruer som skyldes en særlig svampeinfektion. Botrytis cinerea er en svamp, som kan smitte vindruer. Processen involverer et gradvist tab af fugtighed og et stigning i sukkerindholdet, hvor vindruerne bliver tørret ud og bliver mindre og mindre, lige som rosiner. Ordet ”aszú” betyder at tørret ud.
Furmint druen modner sen i oktober, hvornår det regner meget men det er stadig varmt om dagen i Tokaj vinområde. Kombinationen af regnevejret og de varme dage resultater i, at de Botrytis-smittede druer ikke rådner men i stedet tørrer ud. Ikke kun Furmint som kan give aszú-druer men Hárslevelű, Muscat Blanc kan også.
Hvordan man fremstiller aszú-vin?
Høstingen finder normalt sted mellem oktober og december, når der aszú-vindruerne sorteres fra furmint vindruerne med hånden. Efter aszú-druerne er blevet knust, lader man dem stå i blød i Furmint vin i 24-48 timer. Derefter presses druerne, og saften fermenteres endelig til aszú-vin. Inden salg skal aszú modnes af producenterne i mindst 2 år, et år på egetræfad og et år på flasker.
Betydning af ”puttony” nummer
Der findes flere forskellige sødhedsgrader i aszú vin, som ofte er mærket med et nummer fx 5-puttony. Puttony er en traditionel høstgryde som måtte bæres på ryggen under høsten.
Det viser at hvor mange ”puttony” (ca. 25 kg) aszú-druer skal tilsættes til en standard tønde (den hedder tønder fra Gönc som er 136 l) vin.
Den „5-puttonyos-aszú” bør indeholder 120 gram sukker pr. liter, og den „6-puttonyos” bør indeholde 150 gram pr. liter.
Tokaji aszú-vin er stadig meget populær i verden. Vinen har en god balance mellem syreindholdet og sødheden. En meget sød smag fra starten følges af en spændende syrekrop sammen med citrus, pære og abrikos smag. På grund af vinens høje sukkerindhold, kan den også tilbydes alene som en dessert, men er bedst kendt som en dessertvin, der ofte nydes til kager.